Data Privacy Day: rekomandimet e Google për Chrome

Nesër është Dita e Privatësisë së të Dhënave (Dita e Mbrojtjes së të Dhënave në Evropë). Qëllimi i ngjarjes ndërkombëtare është promovimi i rëndësisë së privatësisë dhe mbrojtjes së të dhënave. Prandaj Google ka publikuar një postim për të nxjerrë në pah disa veçori dhe cilësime të Chrome që mund të përdoren për të lundruar pa rrezikuar vjedhjen e fjalëkalimit ose pa u gjurmuar gjatë aktiviteteve në internet.

Google Chrome: privatësia sipas dizajnit
Google sugjeron fillimisht përdorimin e udhëzuesit të privatësisë që gjendet në seksionin Privatësia dhe siguria e cilësimeve të Chrome. Nëpërmjet një procedure hap pas hapi, përdoruesi mund të zgjedhë opsionet e shfletimit dhe kërkimit, të aktivizojë/çaktivizojë sinkronizimin e historisë, të përdorë veçorinë e Shfletimit të Sigurt të Përmirësuar për mbrojtje proaktive kundër sajteve, shkarkimeve dhe shtesave të dyshimta.

Kompania Mountain View rekomandon gjithashtu kryerjen periodike të një kontrolli sigurie (kontrolli sigurie) për të identifikuar çdo fjalëkalim të komprometuar ose shtesa të rrezikshme. Funksionaliteti do të përmirësohet më tej, për shembull duke shtuar kontrolle për revokimin e lejeve.

Në çdo kohë është e mundur të fshini historikun e shfletimit, skedarët e skedarëve dhe cache ose të vendosni një interval kohor specifik. Chrome për iOS ju lejon të përdorni vërtetimin biometrik për të hyrë në skedat e hapura në modalitetin “i fshehtë”. Ai do të arrijë edhe në Android në ditët në vijim.

Së fundi, Google rekomandon të përfitoni nga menaxheri i fjalëkalimeve i integruar në Chrome i cili ju lejon të krijoni, mbani mend dhe futni automatikisht fjalëkalime. Në realitet, shumë malware mund të hyjnë në kredencialet e ruajtura në shfletues, kështu që preferohet të përdoret një menaxher më i besueshëm i fjalëkalimeve.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/27/data-privacy-day-rekomandimet-e-google-per-chrome/