Cybercrime: paga deri në 20,000 dollarë në muaj

Të gjithë e dinë se “krimi nuk paguan”. Në realitet, shumë grupe kriminale kibernetike janë kompani aktuale që kërkojnë personel të kualifikuar. Sipas një sondazhi të kryer nga Kaspersky midis janarit 2020 dhe qershorit 2022, profesionistët e krimit kibernetik mund të fitojnë deri në 20,000 dollarë në muaj (në të zezë, sigurisht).

Krimi kibernetik paguhet mirë
Siç u përmend, grupet më të mëdha janë kompanitë me një menaxher të burimeve njerëzore. Postimet e punës postohen në ueb sajte dhe forume të errëta – të njëjtat vende dixhitale që përdoren për të shpërndarë malware, për të skeduar sulme dhe për të ndarë të dhënat e vjedhura.

Kaspersky kërkoi 155 forume, duke gjetur postime pune dhe rezyme nga kandidatë, disa prej të cilëve kishin punë ligjore në fushën e sigurisë kibernetike. Puna për një grup kriminelësh kibernetikë ka avantazhin kryesor të fleksibilitetit. Nuk ka kohë të caktuar dhe puna e zgjuar është e mundur.

Më të kërkuarit janë zhvilluesit (61%), pra ata që shkruajnë kodin e malware. Ka gjithashtu specialistë të sulmit, projektues, testues, analistë dhe administratorë të IT-së. Paga mesatare mujore është midis 1,300 dhe 4,000 dollarë. Zhvilluesit mund të fitojnë deri në 20,000 dollarë në muaj. Ekzistojnë gjithashtu shpërblime të bazuara në performancën (cilësia e punës) dhe komisione të bazuara në suksesin e sulmit (për shembull, një përqindje e shpërblimit).

Është e qartë se krimi kibernetik paguan më shumë se puna ligjore, por ka disa rreziqe. Dëmshpërblimi i premtuar nuk është i garantuar, pasi nuk ka kontratë pune. Ju gjithashtu bëheni bashkëpunëtor në aktivitete të paligjshme. Nëse autoritetet zbulojnë anëtarët e grupit, gjasat për të përfunduar në burg janë shumë të larta.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/31/cybercrime-paga-deri-ne-20000-dollare-ne-muaj/