Cloudflare bllokon një sulm DDoS me 71 milionë rps

Cloudflare zbuloi dhe bllokoi një duzinë sulmesh të mohimit të shërbimit të shpërndarë (DDoS) gjatë fundjavës. Njëra prej tyre arriti 71 milionë kërkesa për sekondë (rps), duke tejkaluar me 35% rekordin e mëparshëm prej 46 milionë rps (qershor 2022). Kompania kaliforniane pretendon se nuk ka asnjë lidhje me sulmin e Super Bowl ose Killnet ndaj organizatave shëndetësore (grupi rus goditi gjithashtu faqet e NATO-s dje).

Sulm i paparë DDoS
Sulmet DDoS që zbulon Cloudflare quhen hiper-volumetrike. Përveç 71 milion rps, kompania zbuti sulmet që arrinin kulmin në 50-70 milion rps. Sulmet ishin të gjitha të natyrës HTTP/2 dhe kishin origjinën nga mbi 30,000 adresa IP, shumë prej të cilave u drejtoheshin ofruesve të cloud. Disa nga faqet e prekura, të mbrojtura nga Cloudflare, i përkasin kompanive që operojnë në sektorë të ndryshëm (cloud computing, lojëra, kriptomonedha dhe hosting).

Cloudflare vuri në dukje se sulmet DDoS u rritën me 79% nga viti në vit. 67% e tyre gjeneruan trafik më të madh se 100 Gbps, ndërsa 87% zgjati më shumë se tre orë. Të ashtuquajturat sulme RDDoS (Ransom DDoS) janë rritur gjithashtu. Kriminelët kibernetikë u kërkojnë viktimave të paguajnë një shpërblim për të ndaluar sulmin.

Prandaj, kompanitë duhet të përdorin masa specifike për të zbuluar dhe zbutur efektet e një sulmi DDoS. Në të kundërt faqja do të mbetet offline për një kohë të gjatë, duke penguar në disa raste ofrimin e shërbimeve të rëndësishme për qytetarët.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/14/cloudflare-bllokon-nje-sulm-ddos-me-71-milione-rps/