Cilat punë janë në rrezik nga ChatGPT? Debati është i gjerë

Inteligjenca artificiale është në qendër të vëmendjes në botën e teknologjisë (dhe më gjerë), mbi të gjitha për shkak të tornados ChatGPT. Në këtë kontekst, debati për vendet e mundshme të punës në rrezik për shkak të të ashtuquajturit “revolucion i AI” po fillon të rritet gjithnjë e më shumë.

Nga ana tjetër, gjithçka po ecën me shpejtësi dhe kompani si Microsoft dhe Google po luftojnë njëra-tjetrën me njoftime që lidhen me botën e inteligjencës artificiale. Vetëm mendoni se sa shpejt mbërriti njoftimi i Google Bard, për të mos përmendur integrimin e ChatGPT të përmirësuar në Bing. Kur Big Techs investon, kohët përshpejtohen.

Por cilat punë janë potencialisht në rrezik? Sipas SlashGear, kategoria e parë që duhet referuar është ajo e artistëve. Nga ana tjetër, këta janë edhe punëtorët që mbi të gjithë kanë nxitur protesta kundër shërbimeve të AI, duke kërkuar respektimin e të drejtave të autorit të veprave të tyre. Është e qartë se i referohet mënyrës se si trajnohen inteligjenca artificiale gjeneruese. Kjo kategori është sigurisht ajo më në qendër të vëmendjes, duke marrë parasysh edhe ngjarjet e fundit si lansimi i një filmi të shkurtër të Netflix të bërë gjithashtu duke përdorur AI.

Por nuk janë vetëm shërbimet e gjenerimit të imazhit që ngrenë frikën për humbjen e vendeve të punës në të ardhmen. Në fakt, aftësitë tekstuale të ChatGPT dhe të ngjashme mund të “shqetësojnë” ata që shkruajnë për bukën e gojës. Kryesisht u referohemi njerëzve që punojnë, për shembull, në botën e reklamave ose që kanë punë në të cilat, për shembull, nuk është e nevojshme të shprehni mendime, por vetëm të raportoni të dhëna ose të tjera. Ka ende shumë çështje pezull, duke përfshirë anën e të drejtave të autorit, por duket qartë se disa përmbajtje tekstuale “standarde” në të ardhmen mund t’i besohen AI. Një shembull i mundshëm është përmbajtja me gjelbërim të përhershëm e testuar nga CNET (edhe pse nuk ka shkuar shumë mirë, tani për tani).

Një kategori tjetër që shpesh përmendet në këtë kontekst është ajo e programuesve. Në fakt, mundësitë që po shfaqen në nivelin e AI kanë të bëjnë edhe me gjenerimin e kodit, pavarësisht dyshimeve në lidhje me problemet e mundshme të sigurisë që mund të ngrejë e gjithë kjo. Nëse mendoni se çështja është pak më larg se artistët dhe shkrimtarët për të jetuar, mund të dëshironi t’i hidhni një sy protestave të fundit nga programuesit kundër AI-së së GitHub që tashmë ndihmon zhvilluesit gjatë shkrimit të kodit.

Këto janë kategoritë kryesore të punëtorëve mbi të cilat po fokusohet debati në lidhje me “revolucionin e AI”, edhe nëse disa aktivitete të kryera, për shembull, nga auditorët ligjorë tashmë janë paraqitur si operacione të mundshme të përfshira. Megjithatë, siç mund ta shihni, në thelb të gjitha rastet ekziston një çështje e mundshme e të drejtës së autorit. Për më tepër, përhapja e këtyre mjeteve është ende në një fazë paraprake, prandaj vetëm koha do të na tregojë se si do të evoluojë gjithçka. E sigurt është se gabimet e fundit si ai i Google Bard nuk po kalojnë pa u vënë re dhe po ndihmojnë për të mbajtur vëmendjen lart. Për të qenë të qartë, kjo përgjigje e gabuar bëri që Google të humbasë 100 miliardë dollarë, kështu që edhe Big Tech do të duhet të studiojë me kujdes pyetjen.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/11/cilat-pune-jane-ne-rrezik-nga-chatgpt-debati-eshte-i-gjere/