Cilat janë kufijtë dhe çfarë mund (dhe nuk mund) të bëjë ChatGPT?

Është padyshim tema e momentit. Megjithëse është i disponueshëm që nga nëntori (me versionin e nëntë të lëshuar më 9 janar 2023), ChatGPT po nxit vazhdimisht diskutime midis entuziastëve dhe jo entuziastësh për shkak të aftësisë së tij të jashtëzakonshme për t’iu përgjigjur shpejt pyetjeve të bëra. Por cilat janë kufijtë dhe çfarë mund dhe nuk mund të bëjë?

Dokumentacioni zyrtar që shoqëron inteligjencën artificiale të OpenAI na vjen në shpëtim.

Për sa i përket kufizimeve, dokumenti që shoqëron chatbot-in specifikon se inteligjenca artificiale ka njohuri të kufizuara për botën dhe ngjarjet pas vitit 2021. Në një bisedë i kërkuam ChatGPT të tregonte albumet muzikore të lëshuara në janar 2023 dhe si u përgjigjëm se “ Na vjen keq, kufiri im i njohurive u caktua në qershor 2021 dhe nuk jam në dijeni të ndonjë albumi muzikor të publikuar në janar 2023. Unë ju rekomandoj të kërkoni në internet për informacionet më të fundit.” Reagime të ngjashme na janë dhënë për filmat e publikuar në 2023 ose nëse kemi kërkuar një renditje të serialeve më të mira televizive të vitit 2022. Nëse kërkoni informacione dhe opinione për atë që ndodhi deri në vitin 2021, megjithatë, ChatGPT rezulton të jetë mjaft i saktë , pa disa lemza.

Për më tepër, pavarësisht shkallës së lartë të saktësisë, zhvilluesit e ChatGPT duan të paralajmërojnë se AI mund të “gjenerojë informacione të pasakta, udhëzime të dëmshme ose përmbajtje të shtrembëruar”, prandaj nuk duhet të merret si 100% e besueshme dhe e saktë. na thuhet, sidomos nëse bëhet fjalë për informacione të ndjeshme dhe tema të ndjeshme si mjekësia, shëndeti dhe të ngjashme. Në fazën e prezantimit, zhvilluesit shpjeguan se modelet gjuhësore mbi të cilat bazohet ChatGPT nuk e lejojnë atë të ofrojë mbështetje personale ose emocionale, aq më pak e lejojnë atë të kryejë biseda mbi tema komplekse. AI, të paktën në këto versione të hershme, është programuar të gjenerojë tekst bazuar në modelet në të cilat është trajnuar.

Pavarësisht kësaj, megjithatë, ChatGPT ka rezultuar të jetë mjaft i besueshëm në krijimin e përmbajtjes bazuar në kërkesat e dhëna nga përdoruesit: është e mundur të tregohet audienca e synuar, gjatësia, kompleksiteti dhe stili i dëshiruar. Video dhe shembuj të ndryshëm që janë shfaqur në ueb kanë treguar gjithashtu se si AI mund të shkruajë kode, por gjithashtu ndihmon zhvilluesit të korrigjojnë gabimet, të gjenerojnë pyetje SQL, të gjenerojnë dhe menaxhojnë të dhëna të pastrukturuara, por gjithashtu për shembull të krijojnë letra motivuese ose të shpjegojnë tema pak a shumë komplekse në fjalë të thjeshta.

Disa e kanë përdorur gjithashtu për të krijuar karta trajnimi që tregojnë ditët, llojin e ushtrimeve dhe kohëzgjatjen. Të tjerët, nga ana tjetër, duan të marrin këshilla për ushqimin, por për raste të tilla këshilla është të ecni lehtë pasi temat janë komplekse. E njëjta gjë vlen edhe për këshillat për investimet dhe menaxhimin e parave: meqenëse nuk është një shkencë ekzakte, marzhi i gabimit mund të jetë i lartë.

Historia e Nick Cave me ChatGPT është emblematike: kantautori i kërkoi inteligjencës artificiale të shkruante një këngë, por ishte mjaft i zhgënjyer me rezultatin. Më tej, ditën e djeshme doli lajmi se ChatGPT thuajse dështoi në disa provime universitare.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/28/cilat-jane-kufijte-dhe-cfare-mund-dhe-nuk-mund-te-beje-chatgpt/