Chrome 116: lajme të reja për shfletuesin

Këtë javë ka nisur shpërndarja e përditësimit që sjell Chrome 116 në kanalin Stable të shfletuesit për platformat desktop, pra në kompjuterë me sisteme operative Windows, macOS ose Linux. Nuk ka revolucione për sa i përket funksionalitetit për të raportuar, por ka disa risi të rëndësishme.

Google ka përditësuar shfletuesin Chrome në versionin 116
Si gjithmonë, ata që nuk e kanë marrë ende përditësimin mund ta detyrojnë instalimin e tij duke hapur menynë kryesore (përmes butonit në formën e tre pikave të vendosura në këndin e sipërm të djathtë të ndërfaqes), duke zgjedhur artikullin “Help” dhe në fund duke klikuar klikoni në “Rreth Google Chrome”. Në fund të shkarkimit do të jetë e nevojshme të rinisni shfletuesin për të përfunduar procedurën.

Ekziston një paraqitje e një veçorie që ka qenë në fazën e testimit për katër muajt e fundit dhe e dedikuar për menaxhimin e lejeve të dhëna për faqet e vizituara. Si përmbledhje, ai i lejon përdoruesit të vendosë nëse do t’i caktojë ato vetëm një herë, duke shtuar këtë opsion të ri (Grant this time) tek ato tashmë të disponueshme më parë për t’i caktuar ato (Lejo) ose për t’i mohuar ato (Blloko). Rezultati është ai i dukshëm në pamjen e mëposhtme të ekranit.

Hulumtimet mbi përdoruesit e Chrome kanë treguar se ata shpesh nuk janë gati të marrin një vendim përfundimtar në lidhje me lejet e një faqe interneti. Ata duan të vlerësojnë nëse mund të marrin vlerë në këmbim të dhënies së lejeve. Ofrimi i opsionit “Grant this here” plotëson këtë nevojë dhe e bën aksesin më pak të rrezikshëm.

Më poshtë është një video e bërë nga ekipi që punon në shfletuesin që përmbledh risitë më të rëndësishme të prezantuara për zhvilluesit. Këto përfshijnë API-në e dokumentit Picture-in-Picture, veçorinë notRestoredReasons për bfcache (cache prapa/përpara).

Në frontin e sigurisë, Google ndërmori veprime për gjithsej 26 probleme, 8 prej të cilave u etiketuan Lartë për shkak të kritikës së tyre.

Në të ardhmen e afërt të Chrome ka ardhjen në kanalin Stable të versionit 117, të planifikuar për në shtator. Ai do të përfshijë, ndër të tjera, paralajmërime për shtesat e hequra.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/08/19/chrome-116-lajme-te-reja-per-shfletuesin/