Çfarë është Bard dhe pse Google po vë bast gjithçka për të

A ju kujtohet Blake Lemoine? Ndoshta jo, është normale. Ai është një inxhinier kompjuteri 41-vjeçar, i cili u pushua nga puna me nxitim vitin e kaluar nga Google, sepse, ndoshta paksa tepër i magjepsur nga vetë krijesa me të cilën po punonte, ai kishte bërë që gjysma e botës të diskutonte me mendimin e tij përçarës: LaMDA është i ndjeshëm. . LaMDA nuk është padyshim një qenie njerëzore, por një model i fuqishëm gjuhësor i zhvilluar nga Google duke filluar disa vite më parë, i zbuluar në maj 2021 dhe i bazuar – ashtu si ChatGPT i famshëm – në një kornizë tjetër të pagëzuar nga Big G: Transformer, madje e lançuar në 2017. Kjo e fundit është një arkitekturë e rrjetit nervor që është bërë me burim të hapur dhe pa të cilën OpenAI, kompania kaliforniane që qëndron pas ChatGPT e financuar edhe nga Elon Musk, nuk mund të kishte magjepsur botën me potencialin e chatbot-it të saj.

Pse Google lançoi Bard?
Pak ditë më parë, Google zbuloi Bard, sistemin e tij të inteligjencës artificiale bisedore, me të cilin, në thelb, do të pasurojë dhe do t’i bëjë rezultatet e kërkimit më të gjithanshme dhe saktësisht dialoguese, por edhe veçori të pafundme të shpërndara në të gjitha platformat e tij, nga Hartat te përkthimet që në fund të fundit , ata tashmë pinë shumë nga sistemet e tij të AI. Shumë kanë folur për “përgjigjen ndaj ChatGPT”, por siç e kemi parë e gjitha është një betejë e brendshme në Mountain View, me mjetet e të cilit ose me punën e të cilit shumë tani po marrin pjesë në garën për inteligjencën artificiale. Megjithatë, është e vërtetë që Google po ngecte dhe po priste të përsoste sistemin e tij në maksimum: Sundar Pichai u nxit që ta ofronte atë në beta private dhe të shpallte një disponueshmëri më të gjerë në javët e ardhshme, sepse ai ishte i shtypur nga zhurma absurde që lulëzoi përreth. ChatGPT – dhe nga ankthet e punonjësve të vet, nga frika se mos bien pas kutisë së re të Pandorës.

Si funksionon Bard?
Bard, emri i të cilit i referohet pikërisht “bardit”, poet-këngëtar i bëmave dhe bëmave epike midis popujve keltë dhe në një kuptim të gjerë të Shekspirit, është një nga zbatimet e para të potencialit të LaMDA. Ashtu si ChatGPT është versioni i kuptueshëm, si të thuash, i GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3), modeli gjuhësor autoregresiv që përdor mësimin e thellë për të prodhuar tekst të ngjashëm me gjuhën natyrore njerëzore të zhvilluar nga OpenAI. Bard u bë titujt kryesorë sepse në përmbajtjen e parë të nisjes ai u hodh në një pretendim në lidhje me ekzoplanetet dhe teleskopin hapësinor James Webb, duke çuar në një përplasje kolosale të aksioneve për Alphabet. Asgjë, në të vërtetë, në krahasim me delirin që ChatGPT po distilon të integruar në motorin e kërkimit Bing të Microsoft, në të cilin disa gazetarë kishin akses paraprakisht (dhe njëri, Kevin Roose i New York Times, madje mori një deklaratë dashurie nga ‘AI).

Si e përdorni (në të vërtetë) Bard?
Pra, çfarë dreqin është Bard në fund të fundit? Është një chatbot bisedues, potenciali i të cilit, të paktën në planet Mountain View, do të integrohet në mënyrë progresive në mjetet e Google. Çështja, megjithatë, është se ju duhet të shkoni lehtë në këtë, si në rastin e integrimit të ChatGPT në Bing, lidhur me investimin prej 10 miliardë dollarësh të Microsoft në OpenAI. Në të vërtetë, një gjë është t’i japësh përdoruesit një listë të lidhjeve hierarkike të internetit bazuar në një sërë parametrash, duke u përpjekur të nxjerrë në pah më të besueshmet dhe më të përshtatshmet, dhe më pas t’ia lëmë analizën e përmbajtjes në gjykimin e tij, çfarë bëjnë këto aktuale. motor kërkimi. Një tjetër është të simuloni një bisedë, të përgatitni përmbledhje dhe të nxirrni sinteza me një qasje dhe shije “njerëzore” për tema specifike, përmbajtja e të cilave është ripunuar saktësisht nga inteligjenca artificiale – pa asnjë shqyrtim njerëzor – duke sjellë me vete të gjitha pasaktësitë, paragjykimet dhe kufijtë e vetë përmbajtjet, nga faqet e internetit te librat, nga arkivat te dokumentet e korpusit nëpërmjet forumeve. Të cilat janë, në fund të fundit, produkt i qenieve njerëzore. A është i qartë ndryshimi (dhe rreziku) i dëshirës për të zëvendësuar motorët e kërkimit me chatbot të AI?

Bard vs Chat GPT
Megjithatë, ne dimë shumë pak për Bardin për momentin. Ata po e testojnë atë në një numër të vogël (relativisht) të përzgjedhur, edhe nëse Google në fillim të shkurtit foli për “javët e ardhshme” si mundësinë e lëshimit të një beta më të gjerë, pra të aksesueshme për më shumë përdorues dhe ndoshta për shtypin e specializuar. Të dy mjetet, ChatGPT dhe Bard, më pas mund të integrohen falë të dhënave dhe informacionit teknik të ofruar nga zhvilluesit e tyre në një sërë platformash të tjera (faqe, biseda, aplikacione, ato tashmë janë të përdorshme në Chrome përmes një sërë shtesash) për t’i pasur gjithmonë një mik shumë inteligjent dhe potencialisht i gjithëdijshëm pranë nesh, i gatshëm të mbushë çdo dyshim ose pse jo të bëjë “punën e pistë” për ne. Për momentin, ndryshimi më i dukshëm dhe i njohur midis dy chatbot-eve në qarkullim është se i pari, ChatGPT, është ngecur në grupin e të dhënave 2021 ndërsa Bard, duke qenë në gjendje të tërheqë drejtpërdrejt asetet e indeksimit të Google, është i përditësuar potencialisht në ditët e fundit nëse jo orët e fundit, të paktën për përmbajtjet në internet që shtjellon dhe i kthen në formën e një dialogu me përdoruesin.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/22/cfare-eshte-bard-dhe-pse-google-po-ve-bast-gjithcka-per-te/