Çfarë duhet të bëni nëse iPhone juaj nuk ndizet

iPhone juaj nuk do të ndizet dhe nuk dini çfarë të bëni? Ja çfarë duhet të bëni nëse nuk mund ta riaktivizoni pajisjen tuaj Apple

IPhonët e Apple janë ndër telefonat inteligjentë më të mirë në treg, por nuk janë të imunizuar ndaj problemeve. Ndërsa kompania fokusohet në promovimin e pikave të forta të iPhone, numri i gabimeve ose gabimeve që prekin përdoruesit e rregullt është rritur. Përveç ngadalësimeve të ndryshme, ndërprerjeve të lidhjes së internetit dhe mosfunksionimit të kamerave, disa përdorues përballen edhe me probleme gjatë ndezjes së pajisjeve të tyre Apple. Ndërsa numri i njerëzve që blejnë një iPhone rritet, rritet edhe numri i njerëzve që hasin këtë problem.

Zgjidhja e problemeve të një iPhone që nuk ndizet mund të jetë e frikshme, veçanërisht kur shkaku kryesor i problemit nuk është i qartë. Një iPhone mund të mos ndizet për disa arsye, duke përfshirë, por pa u kufizuar në një defekt softuerik, një bateri plotësisht të ngordhur ose dëmtim serioz të harduerit që mund të dëmtojë komponentët e brendshëm të telefonit. Për shembull, rrëzimi i iPhone nga shkallët mund të dëmtojë ekranin ose komponentët e brendshëm. Edhe pse iPhone-ët e fundit janë të certifikuar IP68, ekspozimi i vazhdueshëm ndaj lagështirës mund të dëmtojë vulën rezistente ndaj ujit dhe, nga ana tjetër, të dëmtojë pjesët elektrike, të cilat janë të vështira për t’u riparuar.

Pra, a do të thotë kjo se nuk mund të bëni asgjë për të rregulluar iPhone tuaj? Jo, mos u dorëzo menjëherë, mund të provosh disa gjëra përpara se të kontaktosh mbështetjen e Apple. Mbajeni iPhone tuaj në dorë dhe ndiqni këto zgjidhje të mundshme për të kuptuar nëse diçka funksionon për ju

Rinisni me forcë dhe shikoni nëse iPhone ndizet
Mund të keni provuar tashmë të ndizni iPhone tuaj duke shtypur butonin anësor për disa sekonda. Nëse iPhone juaj nuk ndizet, një rivendosje e fortë, e njohur gjithashtu si rinisje me forcë, duhet të ndihmojë.

Kur rinisni me forcë një iPhone, po i thoni telefonit të riniset plotësisht. Në varësi të modelit, hapat e nevojshëm për të detyruar rinisjen e një iPhone janë të ndryshëm. Nëse jeni duke përdorur iPhone 8, iPhone SE (gjenerata e dytë) ose iPhone më të rinj, duke përfshirë modelet me Face ID, ndiqni hapat e mëposhtëm.

-Shtypni dhe lëshoni butonin e rritjes së volumit.
-Shtypni dhe lëshoni butonin e uljes së volumit.
-Më në fund, shtypni butonin anësor dhe mbajeni derisa të shihni të shfaqet logoja e Apple.
Kjo e detyron iPhone-in tuaj të riniset dhe, gjatë procesit, të rregullojë çdo defekt të softuerit që mund ta pengojë atë të ndizet.

Ata me një iPhone 7 duhet të mbajnë të shtypur butonat e volumit dhe butonat anësor për të kryer një rivendosje të fortë. Përdoruesit e iPhone 6s ose iPhone SE (gjenerata e parë) duhet të shtypin dhe mbajnë butonat Sleep/Wake dhe Home në të njëjtën kohë dhe t’i lëshojnë kur të shohin logon e Apple. Nëse iPhone juaj ndizet dhe fillon të funksionojë normalisht, nuk jeni gati. Megjithatë, nëse iPhone juaj ende nuk reagon, provoni metodën e mëposhtme.

Karikoni iPhone tuaj për disa orë
Një bateri plotësisht e vdekur mund të parandalojë gjithashtu ndezjen e iPhone. Kur bateria e iPhone tuaj bie në 0%, ajo fiket dhe shfaq një matës të kuq të baterisë duke shtypur butonin anësor. Por si e fuqizon ekranin kur bateria e tij është e vdekur? iPhone rezervon një pjesë të vogël të baterisë, e cila fuqizon ekranin mjaftueshëm për të treguar matësin. Megjithatë, nëse nuk e karikoni iPhone-in tuaj për disa ditë, bateria e rezervuar do të mbarojë gjithashtu, duke rezultuar që pajisja të mos reagojë.

Në një skenar të tillë, duhet të lidhni iPhone tuaj në një karikues dhe ta lini të qëndrojë për të paktën një orë. Kur bateria fillon të ngarkohet në mënyrë aktive, iPhone juaj duhet të ndizet automatikisht. Megjithatë, nëse iPhone juaj nuk ndizet pas karikimit për disa orë, kontrolloni nëse blloku i energjisë dhe kablloja e karikimit po funksionojnë siç duhet duke lidhur një pajisje tjetër. Mos harroni se një bateri iPhone plotësisht e varfëruar mund të marrë deri në dy orë para se të fillojë të tregojë shenja rikuperimi.

Ju gjithashtu mund të pastroni portin Lightning të iPhone-it tuaj për t’u siguruar që papastërtia ose pluhuri të mos bllokojnë transferimin e energjisë elektrike. Provoni të lidhni përsëri iPhone tuaj dhe shikoni nëse ai ndizet pas disa orësh. Nëse telefoni juaj nuk ndizet, provoni ta lidhni atë me iTunes në një kompjuter për të parë nëse mund të krijoni një kopje rezervë.

Rikuperoni të dhënat duke përdorur iTunes
Nëse iPhone juaj nuk do të ndizet edhe pasi të keni bërë një rinisje të fortë ose duke e karikuar për disa orë, mund t’ju duhet të bëni një rivendosje të fabrikës për ta funksionuar. Megjithatë, përpara se të rivendosni telefonin tuaj (i cili fshin të gjitha të dhënat) është e mençur të provoni të krijoni një kopje rezervë. A është e mundur të kopjoni informacione nga një iPhone që nuk ndizet? Po, por kjo varet nga gjendja e iPhone tuaj. Do t’ju duhet një kompjuter (mundësisht një Mac) me versionin më të fundit të iTunes.

-Lidheni iPhone me kompjuterin tuaj duke përdorur një kabllo Lightning.
-Hapni iTunes në kompjuterin tuaj. Kontrolloni nëse aplikacioni shfaq ikonën e iPhone në të djathtë të skedës Muzika. Nëse shfaqet ikona, mund të kopjoni iPhone tuaj.
-Klikoni ikonën e telefonit, më pas zgjidhni Përmbledhje.
-Në seksionin Rezervimi, klikoni Back Up Now.
-Mund të duhen disa minuta që kompjuteri juaj të krijojë një kopje rezervë të iPhone tuaj.

Megjithatë, nëse ikona e telefonit nuk shfaqet në iTunes, nuk do të mund të krijoni një kopje rezervë. Në këtë rast, duhet të mbështeteni në një kopje rezervë të vjetër të iCloud për të rivendosur iPhone tuaj.

Nëse nuk jeni në gjendje të bëni kopje rezervë të iPhone tuaj, nuk ka asnjë mënyrë tjetër përveçse të kontaktoni mbështetjen e Apple dhe ta dërgoni telefonin tuaj për riparim. Nëse problemi është serioz, qendra e shërbimit mund t’ju ofrojë një njësi zëvendësuese derisa të mund ta rregullojnë problemin në iPhone tuaj.

Ja çfarë mund të bëni për të shmangur përballjen me problemin
Kur riparoni iPhone tuaj, ka disa gjëra që mund të bëni për të zvogëluar gjasat e problemeve të ngjashme në të ardhmen. Së pari, sigurohuni që të mos mbushni kurrë hapësirën e ruajtjes së iPhone tuaj duke monitoruar hapësirën e disponueshme dhe duke fshirë skedarët ose aplikacionet nëse është e nevojshme.

-Hapni aplikacionin Settings në iPhone tuaj.
-Trokitni lehtë mbi Përgjithshme.
-Zgjidhni hapësirën ruajtëse të iPhone. Në ekranin e mëposhtëm, rishikoni aplikacionin që po zë më shumë hapësirë ​​ruajtëse.
-Nëse është Photos, hapni aplikacionin dhe fshini disa foto/video.
-Përndryshe, mund t’i ruani ato skedarë në iCloud, duke liruar pak hapësirë ​​në iPhone tuaj.
-Rishiko aplikacionet që nuk i përdor shpesh dhe merr në konsideratë heqjen e tyre nga iPhone.

Gjëja e dytë që duhet të kontrolloni është statusi i baterisë. Apple përdor bateri litium-jon në iPhone-ët e saj. Ndërsa bateritë litium-jon janë të shkëlqyera në sigurimin e energjisë konstante për një jetë të zgjatur, ato humbasin kapacitetin e tyre të mbajtjes së karikimit me përdorim, kjo është arsyeja pse shëndeti i baterisë së iPhone-it tuaj bie. Shëndeti i baterisë së iPhone duhet të jetë 80% ose më i lartë për performancë optimale. Për të ngadalësuar procesin e plakjes së baterisë, Apple rekomandon mbajtjen e baterisë së iPhone midis 20 dhe 80 për qind.

Për të mbrojtur iPhone tuaj nga dëmtimi aksidental, mund të konsideroni të mbani një kasë mbrojtëse dhe një mbrojtës ekrani, të cilat mund të rrisin koston dhe madhësinë e iPhone tuaj, por janë të dobishme në planin afatgjatë. Këshilla të tjera përfshijnë krijimin e kopjeve rezervë të rregullt në iCloud/iTunes dhe mbajtjen e përditësuar të softuerit të iPhone.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/14/cfare-duhet-te-beni-nese-iphone-juaj-nuk-ndizet/