Canalys: Tregu i PC-ve ka rënë me 38% në Evropë

Sipas vlerësimeve të Canalys, dërgesat e PC-ve (kategoritë e desktopit, laptopëve dhe stacioneve të punës) në Evropën Perëndimore në tremujorin e katërt të 2022 u ulën me 38% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2021. Çuditërisht, shifra më e keqe është për laptopët (-40%). Renditja e prodhuesve botërorë udhëhiqet gjithmonë nga Lenovo, por HP tani është shumë afër.

Rënia e PC-ve vazhdon
Në kllapat e fundit të vitit të kaluar janë dorëzuar 10.7 milionë PC, që është 38.5% më pak se dymbëdhjetë muaj më parë dhe 27% më pak se në tremujorin e tretë të 2022. Kjo është një shifër mjaft negative, merrni parasysh sezonin e festave. Sipas analistëve, kjo është pasojë e krizës aktuale ekonomike dhe përfundimit të kufizimeve të aplikuara gjatë pandemisë COVID-19.

Në të gjithë vitin 2022, janë dorëzuar 51.6 milionë PC, që është 20.5% më pak se në vitin 2021. Megjithatë, firma analitike parashikon një të ardhme pozitive. Dërgesat në vitin 2023 do të ulen me vetëm 7%, ndërsa në 2024 dhe 2025 do të rriten përkatësisht me 12% dhe 15%.

Siç ishte parashikuar, renditja e prodhuesve në tremujorin e katërt kryeson nga Lenovo, me një pjesë tregu prej 26.9%. Pasuar nga HP, Dell, Apple dhe ASUS. Katër markat më të mira ruajnë pozicionin e tyre në renditjen e 2022, ndërsa Acer zëvendëson ASUS. Natyrisht, përqindjet janë negative për të gjithë, por Apple është “më pak e keqja”. Kompania Cupertino humbi 22.8% në tremujorin e katërt dhe vetëm 5.3% në të gjithë vitin 2022, pothuajse me siguri falë suksesit të MacBooks me çipa ARM.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/04/canalys-tregu-i-pc-ve-ka-rene-me-38-ne-evrope/