Ban Telegramit për shkelje të copyright, ja në cilin vend

Gjykatësi Santiago Pedraz i Audienca National ka urdhëruar ndalimin e përkohshëm të Telegramit në Spanjë. Operatorët e telekomit do të duhet të bllokojnë aksesin në shërbimin e mesazheve duke filluar nga sot. Urdhri i kujdesit është dhënë pas kërkesës së katër kompanive të sektorit audioviziv.

Shkelje e të drejtave të autorit në Telegram
Mediaset Espana, Atresmedia, Movistar dhe Egeda kanë paraqitur një ankesë kundër Telegram, pasi i lejon përdoruesit të shpërndajnë përmbajtje të mbrojtura nga e drejta e autorit. Gjykatësi i kërkoi shtëpisë së softuerit të sigurojë të dhënat e përdoruesve që dyshohet se kanë shkelur të drejtat e autorit. Telegrami nuk u përgjigj, ndaj u vendos një bllokim i përkohshëm si masë paraprake.

Ndalimi duhet të zbatohet nga operatorët e telekomunikacionit brenda tre orëve nga marrja e porosisë. Telegram është shërbimi i katërt i mesazheve në Spanjë për sa i përket përdoruesve (mbi 8 milionë). Disa shoqata që mbrojnë të drejtat e konsumatorëve, përfshirë Facua, besojnë se vendimi i gjyqtarit është joproporcional.

Është sikur mbyllin internetin sepse ka faqe që strehojnë në mënyrë të paligjshme përmbajtje të mbrojtura me të drejta autoriale ose sikur kanë ndërprerë të gjithë sinjalin televiziv sepse ka kanale pirate.

Qasja në Telegram është e bllokuar në Iran, Kinë, Pakistan dhe Kubë. Ndalimi nuk ka ndodhur kurrë në Evropë. Më së shumti është kërkuar vetëm mbyllja e disa kanaleve.

Avokati Josep Jover i partisë Pirates de Catalunya ka njoftuar se do të paraqesë një ankesë në Gjykatën e Drejtësisë së Bashkimit Evropian për të kërkuar anulimin e urdhëresës që do të kufizonte lirinë e shprehjes dhe informacionit të parashikuar në art. 11 të Kartës së të Drejtave Themelore të Unionit.

The post Ban Telegramit për shkelje të copyright, ja në cilin vend appeared first on 01News.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/03/25/ban-telegramit-per-shkelje-te-copyright-ja-ne-cilin-vend/