Apple vs Epic Games: rregullat e App Store mund të mbeten të pandryshuara, të paktën për momentin

Gjykata e Lartë e SHBA lejon Apple të mbajë rregullat e saj të pagesës së App Store tani për tani, duke refuzuar një kërkesë nga Epic Games që do t’i lejonte zhvilluesit të fillonin t’i drejtonin përdoruesit e iPhone dhe iPad për opsione të tjera blerjeje. Kjo është një pengesë nga procesi gjyqësor që pa vendimin origjinal në vitin 2021, ku u vërtetua se Apple nuk e operonte App Store si monopol.

Gjithçka filloi kur Epic Games vendosi të shkelte rregullat e App Store duke futur një sistem alternativ pagese brenda versionit iOS të Fortnite. Siç dihet, të gjitha lojërat që banojnë në dyqanin Apple duhet të bazohen në sistemin e brendshëm të pagesave, duke paguar një honorar prej 30% për çdo transaksion të kryer. Apple ka reaguar duke ndaluar Fortnite nga store.

Në atë moment ajo u padit nga vetë Epic, gjë që çoi në një proces gjyqësor kompleks që pa një kundërpadi nga Apple kundër Epic. Edhe nëse vendimi origjinal vërtetonte se Apple kishte të drejtë në pikat kryesore të mosmarrëveshjes, një aspekt mbeti me të cilin Cupertino duhej të ishte në përputhje, domethënë, ai duhet të kishte lejuar zhvilluesit me tituj të vendosur në platformën e tij të drejtonin përdoruesit drejt sistemeve alternative të pagesave, nëse ata kishte dashur.

Apple ka marrë disa gabime për këtë imponim, edhe nëse në vitin 2022 ka lejuar disa zhvillues të përdorin sisteme pagese të ndryshme nga ai i pronarit të App Store. Ndërkohë, Epic ka paditur edhe Google për sjellje të ngjashme në Play Store, ku kërkohen honorare të ngjashme.

Dispozita e fundit e Gjykatës së Lartë të SHBA shtyn më tej afatet brenda të cilave Apple do të duhet të respektojë rregullat e reja për opsionet e pagesave, sipas asaj që mësohet nga Bloomberg. Gjyqtarja Elena Kagan tha se nuk do të lejonte që një vendim i gjykatës federale të apelit të hynte në fuqi menjëherë, siç kishte kërkuar Epic. E cila vuri në dukje vendimin e Gjykatës së Apelit të Shteteve të Bashkuara për Qarkun e Nëntë në fillim të këtij viti, i cili përsëriti se Apple shkeli ligjin e konkurrencës së ndershme të Kalifornisë duke kufizuar aftësinë e zhvilluesve për të ofruar informacion në lidhje me sistemet alternative të pagesave, duke përfshirë blerjet përmes Epic Games Store .

Kështu Apple merr një pushim nga vendimi i qarkut të nëntë, megjithëse ndoshta vetëm i përkohshëm. Gjykata e Apelit pezulloi vendimin e saj për t’i dhënë Apple kohë për të paraqitur një apel në Gjykatën e Lartë më vonë këtë vit, por vendimi do të vazhdojë të hyjë në fuqi nëse gjyqtarët refuzojnë të dëgjojnë çështjen.

Mosmarrëveshja mund të ndikojë në miliarda dollarë të ardhura për Apple, duke pasur parasysh popullaritetin e Fortnite dhe faktin që vendimi duhet të shtrihet në të gjithë përmbajtjen në dyqan. Vendimi i Ninth Circuit potencialisht do t’i lejojë zhvilluesit të anashkalojnë tarifat e kërkuara të Apple duke përfshirë lidhje për të përpunuar pagesat në ueb dhe jo brenda App Store.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/08/10/apple-vs-epic-games-rregullat-e-app-store-mund-te-mbeten-te-pandryshuara-te-pakten-per-momentin/