Apple Vision Pro: Si do t’i përdorni gishtat, sytë dhe zërin për të bërë gjithçka?

Apple Vision Pro u zbulua në botën e brendshme gjatë WWDC 2023. Apple planifikon të revolucionarizojë përdorimin e desktopit personal siç e njohim “fizikisht” sot përmes prezantimit të realitetit të shtuar dhe virtual. Por si do të jetë e mundur të përdoret pa asnjë lloj kontrolluesi fizik? Ideja e Apple është të maksimizojë përdorimin e zërit, syve dhe veçanërisht gishtave. Prandaj krijimi i visionOS, i cili është sistemi i parë operativ i vërtetë i Apple për shikuesin e tij, i cili, megjithatë, ndryshon plotësisht ndërveprimin me ndërfaqen nga përdoruesit.

Apple Vision Pro: Përdorni sytë, gishtat dhe zërin për t’i bërë të gjitha
Fillon nga sytë dhe këtu Apple vendos t’i përdorë ato si një tregues të vërtetë. Po, sepse me sytë e përdoruesit do të jetë e mundur të drejtoni ikonat ose objektet virtuale dhe t’i përdorni ato duke i konfirmuar me gishta, këtu është ndërveprimi i dytë themelor me ndërfaqen grafike. Për të arritur të gjitha këto, është e qartë se udhëzimet e Apple për zhvilluesit janë të sakta dhe gjithashtu ndryshojnë atë që zakonisht bëhet me ndërfaqet e sistemeve të tjera operative. Po, sepse aplikacionet në këtë rast do të duhet të integrohen plotësisht në sistemin e ri të ndërveprimit. Kjo është arsyeja pse gjithçka është zbutur dhe ikonat tani janë plotësisht rrethore, në mënyrë që të jetë më e lehtë t’i zgjidhni ato me sy.

Për më tepër, madhësia e çdo elementi të vetëm është gjithashtu e një rëndësie thelbësore sepse do të duhet të gjendet lehtësisht pikërisht me kalimin e syrit të përdoruesit. Prandaj edhe futja e të ashtuquajturit ”efekt hover” të cilin në thelb e kishim parë tashmë të prezantuar me Apple Pencil dhe iPad Pro me M2 dhe që na lejoi të “parashikonim” se ku do të prekte stilolapsi në ekran. . Këtu ideja shndërrohet në ndërfaqen visionOS dhe garanton korrespondencën e përsosur midis syve, pozicionimit të tyre dhe ikonave.

Nëse sytë ju lejojnë të zgjidhni gjithçka, është me gishtat dhe për rrjedhojë me lëvizjen e duarve që visionOS do t’ju lejojë të hapni, ndryshoni madhësinë, lëvizni dhe madje shkruani pa asnjë lloj kontrolluesi. Me Vision Pro, Apple ka vendosur të mos përdorë asnjë lloj aksesori, por të lejojë përdoruesin të bëjë gjithçka me lehtësinë maksimale. Këtu pra është se gjesti kryesor bëhet ai i ngjeshjes, i cili më pas shoqërohet me lëvizje të tjera si “trokitje e lehtë”, “trokitje e dyfishtë” por edhe majë dhe mirëmbajtjen e tij për lëvizje apo edhe zmadhimin me përdorimin e dy duar të përhapura. Lehtë dhe shumë intuitive.

Po nëse përdoruesi duhej të shkruante një tekst? Vision Pro siguron shtypjen e tekstit drejtpërdrejt në një tastierë virtuale, si dhe në një tastierë klasike Bluetooth ose një iPhone të lidhur. Gjithashtu në këtë rast, siç mund ta shihni, tastiera do të shfaqet sipas kërkesës, do të jetë e tipit floating dhe mbi të gjitha ofron një plan urbanistik që është plotësisht në harmoni, duke folur grafikisht, me atë që kemi parë me pjesën tjetër. ndërfaqe. Pra, çelësat rrethorë dhe gjithashtu një minimalizëm që të kujton lehtësinë e përdorimit.

Për të përfunduar përvojën e Vision Pro ekziston edhe zëri. Për momentin nuk e dimë saktësisht se si mund të përdoret, por në fakt e dimë se do të jemi në gjendje të telefonojmë Siri për të kërkuar disa informacione dhe kush e di ndoshta edhe të japim disa komanda.

Prandaj, Apple Vision Pro ofron ndërveprimin me përdoruesit më të lehtë se kurrë. Imperativi është që të keni një përvojë “të rehatshme, intuitive dhe të kënaqshme” të përdorimit hapësinor dhe qartë se përdorimi i zërit, gishtave dhe syve mund të ndihmojë vetëm për të arritur të gjitha këto. E vetmja shënim negativ që vjen në mendje në gjithë këtë ka të bëjë qartë me mungesën e reagimeve prekëse, të cilat, megjithatë, sipas Apple, do të kompensohen ende nga llojet e tjera të ndërveprimit vizual dhe zanor. Pra, çelësat, për shembull, do të theksohen gjatë rrëshqitjes ose shikimit dhe një tingull do të konfirmojë presionin.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/06/08/apple-vision-pro-si-do-ti-perdorni-gishtat-syte-dhe-zerin-per-te-bere-gjithcka/