Apple: Spotify kërkon përfitime pa paguar asgjë

Në pritje të gjobës prej 500 milionë eurosh, Apple akuzoi Spotify se donte të përfitonte nga avantazhet e App Store, pa paguar asgjë. Shtëpia suedeze e softuerit u përgjigj menjëherë, duke theksuar edhe një herë praktikat antikonkurruese të kompanisë Cupertino.

Apple vs Spotify: përplasje e vazhdueshme
Përplasja midis Apple dhe Spotify filloi mbi 10 vjet më parë. Shtëpia suedeze e softuerit paraqiti një ankesë në Komisionin Evropian në vitin 2019, pasi kompania kaliforniane abuzon me pozitën e saj dominuese për të imponuar përdorimin e metodës së pagesës në pronësi dhe për të ndaluar informimin e përdoruesve për opsionet më të lira (jashtë store).

Sipas Financial Times, sanksioni i pritshëm në lidhje me të ashtuquajturën klauzolë anti-drejtues duhet të arrijë në fillim të marsit. Apple ka deklaruar se Spotify dëshiron akses të pakufizuar në të gjitha mjetet pa paguar asgjë. Shtëpia e softuerit paguan vetëm 99 dollarë/vit për llogarinë e zhvilluesit. Meqenëse nuk mbështet blerjet brenda aplikacionit, nuk paguan komisionin prej 30%.

Në realitet, nëse Spotify pranon rregullat e reja të App Store (të prezantuara në përputhje me Aktin e Tregjeve Dixhitale), do t’i duhet të paguajë tarifën bazë të teknologjisë, e konsideruar si një zhvatje e vërtetë nga kompania suedeze.

Apple thotë se Spotify është bërë shërbimi më i madh i streaming në botë falë shpërndarjes në App Store. Kjo ishte përgjigja e shtëpisë së softuerit:

Suksesi i Spotify ka ardhur pavarësisht përpjekjeve më të mira të Apple për të fituar një avantazh artificial duke favorizuar shërbimin e vet muzikor në çdo kohë, ndërkohë që vendos kufizime të padrejta ndaj tonës. Sipas rregullave aktuale, Apple kontrollon aksesin e Spotify tek klientët e saj dhe i jep Spotify një nga dy opsionet e paqëndrueshme: ose duhet të ofrojmë një përvojë të dobët të përdoruesit ku nuk mund të komunikojmë drejtpërdrejt se si të blejmë ose abonojmë Spotify në iPhone ose duhet të pranojmë një 30% kosto shtesë në krahasim me konkurrentin tonë më të madh. Kjo nuk është një fushë loje e barabartë. Ne mbështesim Komisionin Evropian dhe besojmë se ai do të veprojë së shpejti për të krijuar një ekosistem të drejtë për të gjithë të përfshirët.

Në praktikë, duke abuzuar me pozitën e saj dominuese, kompania Cupertino do të kishte penguar Spotify për të përfituar Apple Music.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/02/23/apple-spotify-kerkon-perfitime-pa-paguar-asgje/