Apple: prodhimi është i sigurt pavarësisht kufizimeve të Kinës

Është lajm i fundit se Kina ka vendosur të kufizojë eksportet e galiumit dhe germaniumit, dy materiale kyçe për prodhimin e çipave Apple nga TSMC. Pavarësisht kësaj, prodhimi nuk është në rrezik. Kjo është raportuar nga një artikull i fundit i publikuar nga Reuters, sipas të cilit tregu po ecën me shpejtësi për të shmangur problemet kur kufizimet të zbatohen efektivisht.

Apple: Kufizimet e Kinës nuk e vënë në rrezik prodhimin e çipave
TSMC, e cila është prodhuesi më i madh i çipave me porosi në botë, tha se nuk pret ndonjë ndikim të drejtpërdrejtë në prodhimin nga vendimi i Kinës për të kufizuar eksportet e dy materialeve të lartpërmendura, të cilat përdoren gjerësisht në gjysmëpërçuesit dhe automjetet elektrike.

Analistët, megjithatë, paralajmërojnë se nëse Kina dhe Shtetet e Bashkuara nuk arrijnë të zgjidhin mosmarrëveshjen që po vazhdon prej disa kohësh, skenari mund të përkeqësohet, madje në mënyrë të konsiderueshme.

Në fakt, frika më e madhe është se situata mund të pësojë ndryshime bazuar në mënyrën se si do të evoluojnë marrëdhëniet midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara, për të mos përmendur faktin që mund të aplikohen kufizime të mëtejshme.

Kina mund të vendosë të vendosë kufizime eksporti për elementët e tokës së rrallë, përfshirë litiumin, i cili është thelbësor për prodhimin global të baterive për pothuajse të gjitha pajisjet elektronike.

Situata është mjaft e vështirë dhe duhet të kihet parasysh se deri më sot Kina është përgjegjëse për rreth 60% të lëndëve të para të tokave të rralla në botë, një përqindje që rezulton të jetë aspak e parëndësishme.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/07/07/apple-prodhimi-eshte-i-sigurt-pavaresisht-kufizimeve-te-kines/