Apple: hetim antitrust në Shtetet e Bashkuara?

Siç ishte parashikuar disa ditë më parë, viti 2024 do të jetë një vit mjaft i ndërlikuar për Apple. Sipas New York Times, Departamenti i Drejtësisë i Shteteve të Bashkuara duhet të nisë një hetim antitrust kundër kompanisë Cupertino. Praktikat (të supozuara) antikonkurruese të miratuara për të rritur pozicionin dominues në tregje të ndryshme janë vënë nën shenjestrën e autoritetit. Prandaj, qëllimi do të ishte shumë më i gjerë sesa hetimi i nisur kundër Google.

Hetimi antitrust brenda gjysmës së parë të vitit
Sipas burimeve të New York Times, Departamenti i Drejtësisë ka ekzaminuar se si Apple përdor kontrollin e saj mbi harduerin dhe softuerin për të parandaluar përdoruesit të zgjedhin produktet konkurruese. Hetimi do të mbulonte shumë pajisje dhe shërbime të kompanisë kaliforniane. Zyrtarët e departamentit u takuan me drejtuesit e Apple disa herë në dhjetor. Ankesa pritet të depozitohet në mesin e vitit 2024.

Autoriteti dëshiron të dijë pse Apple Watches funksionon më mirë me iPhone sesa orët inteligjente nga prodhues të tjerë. Apple Pay është gjithashtu nën hetim. Modaliteti “tap-to-pay” nuk mund të përdoret nga aplikacione të tjera pagesash. Disa konkurrentë kanë raportuar se nuk mund të hyjnë në Siri. Apple gjithashtu bllokon aplikacionet Android nga aksesi në shërbimin iMessage.

Departamenti mori gjithashtu një raport nga Tile, një kompani që shet një pajisje të ngjashme me AirTag. Apple kufizon aksesin në shërbimet e vendndodhjes së iPhone.

Meta dhe disa kompani reklamash në vend të kësaj kanë kritikuar mjetin e Transparencës së Ndjekjes së Aplikacioneve, i cili lejon përdoruesit të bllokojnë gjurmimin nga aplikacionet. Së fundi, hetimi duhet të ketë të bëjë me sistemin e pagesave brenda aplikacionit dhe detyrimin për të paguar një komision për çdo blerje.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/01/06/apple-hetim-antitrust-ne-shtetet-e-bashkuara/