Apple do të mbështesë RCS në iPhone në 2024

Apple ka njoftuar se do të shtojë mbështetje për standardin RCS (Rich Communication Services) tek iPhone deri në vitin 2024. Kjo risi do të prezantohet në përputhje me Aktin e Tregjeve Dixhitale, në veçanti detyrimin për të garantuar ndërveprimin e shërbimeve të mesazheve. Megjithatë, iMessage ende nuk është përfshirë në “Shërbimet e Platformës Themelore” (Komisioni Evropian ka nisur një hetim, ndërsa Apple ka apeluar).

Por flluskat do të mbeten jeshile
Disa kompani konkurruese, duke përfshirë Google dhe Samsung, janë përpjekur ta shtyjnë Apple të përdorë RCS, pasi ofron veçori më të avancuara, të tilla si video dhe foto me rezolucion të lartë, fatura leximi dhe tregues shkrimi. Ndryshe nga SMS dhe MMS, mesazhet RCS mund të dërgohen përmes WiFi dhe të mbështesin enkriptimin nga skaji në skaj.

Në fund të vitit 2022, Apple tha se nuk kishte vendosur ende nëse dhe kur do të miratonte protokollin. Tani kompania Cupertino ka konfirmuar mbështetjen për profilin RCS Universal deri në fund të vitit 2024, duke nënvizuar megjithatë se iMessage mbetet gjithmonë zgjidhja më e mirë për përdoruesit e iPhone.

Apple beson se kriptimi nga fundi në fund i ofruar nga iMessage është më i lartë se ai i protokollit RCS. Megjithatë, ky lajm nuk do të thotë që shërbimi do të jetë i disponueshëm në Android (Asgjë nuk përdori një “mashtrim” për të lejuar aksesin në iMessage nga Android).

Mbështetja për RCS ka të ngjarë të shtohet me iOS 18. Megjithatë, ngjyrat nuk do të ndryshojnë. Flluska për mesazhet e dërguara me iMessage do të jetë blu, ndërsa ajo për mesazhet RCS/SMS do të mbetet e gjelbër. Në Android, ngjyrat blu të lehta përdoren për SMS dhe blu e errët për RCS.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/17/apple-do-te-mbeshtese-rcs-ne-iphone-ne-2024/