AMD Ryzen 9 7945HX3D: CPU i parë mobile me cache 3D

AMD ka prezantuar procesorin e parë celular me 3D V-Cache. Ryzen 9 7945HX3D është praktikisht identik me Ryzen 9 7945HX (duke lënë mënjanë cache) të zbuluar nga kompania kaliforniane në CES 2023 në Las Vegas. Do të debutojë zyrtarisht më 22 gusht në laptopin ASUS ROG Strix Scar 17 X3D.

AMD Ryzen 9 7945HX3D: performanca e lartë
Ryzen 9 7945HX3D bazohet në arkitekturën 5 nanometër Zen 4, si të gjithë procesorët e tjerë në serinë Ryzen 7045HX. CPU përbëhet nga dy CCD (Core Complex Die) për një total prej 16 bërthamash (32 threads). Frekuenca bazë është 2.3 GHz dhe frekuenca maksimale është 5.4 GHz. Ka edhe dy RDNA2 CU (Njësi llogaritëse) (Radeon 610M GPU). TDP është 55 Watts.

Ekzistojnë dy dallime në krahasim me Ryzen 9 7945HX. Frekuenca bazë është 200 MHz më pak, një reduktim i kompensuar megjithatë nga V-Cache 3D. Një nga dy CCD-të mban cache 32 MB L3. Nga ana tjetër janë “stacked” 64 MB të tjera memorie L3 për një total prej 128 MB, dyfishi i asaj të Ryzen 9 7945HX.

AMD pretendon se Ryzen 9 7945HX3D është procesori më i shpejtë i lojrave celular në botë. Krahasuar me Ryzen 9 7945HX, rritja e performancës është më shumë se 15% kur luani lojëra me rezolucion 1080p. Kur drejtuesit zbulojnë se loja po funksionon, ngarkesa e punës zhvendoset në CCD me memorien 3D për performancë maksimale (më shumë shpejtësi të kuadrove).

Siç u përmend, CPU do të debutojë më 22 gusht në laptopin ASUS ROG Strix Scar 17 X3D. Specifikimet e tjera të njohura janë: ekran 17 inç, 32 GB RAM, 1 TB SSD dhe kartë video diskrete NVIDIA GeForce RTX 4090.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/07/28/amd-ryzen-9-7945hx3d-cpu-i-pare-mobile-me-cache-3d/