AI mund të çojë në zhdukjen e njerëzimit, paralajmërojnë dhjetëra studiues

Inteligjenca artificiale mund të çojë në zhdukjen e njerëzimit: është paralajmërimi i ekspertëve të industrisë, duke përfshirë Sam Altman, CEO i prodhuesit të ChatGPT OpenAI, Demis Hassabis, CEO i Google DeepMind dhe Dario Amodei i Anthropic.

“Zbutja e rrezikut të zhdukjes së Inteligjencës Artificiale duhet të jetë një prioritet global së bashku me rreziqe të tjera në shkallë sociale si pandemitë dhe lufta bërthamore”: kjo është deklarata e publikuar në faqen e internetit të Qendrës për Sigurinë e AI, një organizatë amerikane që bashkon ekspertë aktivë në këtë sektor.

Geoffrey Hinton, një nga baballarët e AI, gjithashtu mbështeti thirrjen.

Mes nënshkruesve edhe disa italianë, duke përfshirë fizikanin Roberto Battiston të Universitetit të Trentos dhe Luca Simoncini, ish-profesor i inxhinierisë së informacionit në Universitetin e Pizës dhe ish-drejtor i Institutit të Teknologjive të Informacionit të Këshillit Kombëtar të Kërkimeve.

“Nuk bëhet fjalë për kërcënimin e një superinteligjence që mund të pushtojë njerëzimin, por për pasojat se si njerëzit mësohen të përdorin këto algoritme në punën e tyre dhe në jetën e përditshme të shoqërisë”, thotë Battiston. “Le të mendojmë për shembull – shton ai – për ndërhyrjet e mundshme në proceset zgjedhore, përhapjen e lajmeve të rreme, krijimin e kanaleve të lajmeve që u përgjigjen interesave të sakta dezinformative”. Për këtë arsye, “ne duhet të jemi të përgatitur për të menaxhuar këto situata, ne kemi parë tashmë shenjat e para të problemeve të këtij lloji në vitet e kaluara me aferën Cambridge Analytica ose me taktikat guerile të trollëve rusë në internet”.

“Përdorimi i gjerë i inteligjencës artificiale nga njëra anë po çon në një revolucion të vërtetë dhe nga ana tjetër po paraqet probleme serioze”, vëren Simoncini. “Inteligjenca artificiale është aq e përhapur sa ka një ndikim të fortë në shumë sektorë të jetës shoqërore (thjesht mendoni për rrezikun e prodhimit të lajmeve të rreme ose kontrollin e makinave autonome), si dhe në aspektet ekonomike, financiare, politike, arsimore dhe etike. ”, vëren eksperti. “Është e qartë – shton ai – se askush nuk mund të kundërshtojë nëse një teknologji në zhvillim përdoret për qëllime të dobishme, për shembull në fushat biomjekësore ose farmakologjike”. Rrjedhimisht, nëse të folurit për rrezikun e zhdukjes së njerëzimit mund të duket hiperbolë sipas Simoncinit, deklarata e Cias kujton manifestin në të cilin Bertrand Russell dhe Albert Einstein në 1955 denoncuan rreziqet e armëve bërthamore.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/07/15/ai-mund-te-coje-ne-zhdukjen-e-njerezimit-paralajmerojne-dhjetera-studiues/