A ka vdekur interneti? Teoria e çuditshme që pretendon se ekzistojnë vetëm bot

Interneti, siç e dinim, do të “vdiste” në vitin 2016, duke lënë pas një shkretëtirë dixhitale të populluar jo nga njerëz, por nga bot. Kjo teori, edhe pse e pabazuar, gjen terren pjellor në një ndjenjë nostalgjie të përhapur për një rrjet të perceptuar si më autentik dhe njerëzor se peizazhi aktual dixhital.

“Teoria e internetit e vdekur” paraqet një tablo në të cilën rrjeti i sotëm botëror dominohet nga inteligjenca artificiale, e krijuar me synimin për të manipuluar diskursin publik, për të ndikuar në perceptimet politike ose thjesht për t’i ngopur përdoruesit me reklama, duke i larguar ata nga çdo formë kritike ose reflektimi i pavarur. .

Këta robotë, sipas mbështetësve të teorisë, janë përgjegjës për një pjesë të madhe të trafikut të internetit, duke e bërë rrjetin një vend steril pa ndërveprim të vërtetë njerëzor.

Ndërsa është e vërtetë që aktiviteti i robotëve në ueb është në rritje, me implikime që variojnë nga pranitë e thjeshta të bezdisshme të mediave sociale deri te sulmet e mundshme kibernetike në shkallë të gjerë, realiteti është se shumica e përmbajtjes në internet prodhohet ende nga robotët, njerëzit.

Perceptimi i një rënie në cilësi dhe origjinalitet mund t’i atribuohet disa faktorëve, duke përfshirë evolucionin e teknologjive të AI dhe komercializimin në rritje të hapësirës dixhitale, por nuk justifikon pretendimin gjithëpërfshirës se interneti është “i vdekur”.

Në këtë kontekst, “Teoria e internetit e vdekur” shfaqet si një shprehje ekstreme e pakënaqësisë me dinamikën aktuale të internetit, duke përzier të vërteta të pjesshme dhe spekulime të pabaza. Me pak fjalë, është një mashtrim i vërtetë i plotë, si pretendimi se Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor është nën ujë ose shikimi i një alieni në Miami.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/02/07/a-ka-vdekur-interneti-teoria-e-cuditshme-qe-pretendon-se-ekzistojne-vetem-bot/