A do të zëvendësojë ChatGPT – Google Search brenda dy viteve?

Ky është parashikimi i Paul Buchheit, krijuesi i Gmail. Inxhinieri i kompjuterave, një punonjës i kompanisë Mountain View nga viti 2001 deri në 2006, shpjegoi në Twitter se ChatGPT ose inteligjenca tjetër artificiale do ta bëjë Google Search të padobishëm për kërkimin e informacionit në internet. Google tashmë ka filluar zhvillimin e produkteve të bazuara në LaMDA, por mund të jetë tepër vonë.

Kërkime në internet pa Google Search?
ChatGPT është teknologjia më e përfolur e momentit, jo vetëm për aplikacionet e saj “legale” (mund të përdoret edhe për të shkruar kodin e malware). Microsoft ka investuar disa miliardë dollarë në OpenAI dhe së shpejti do të integrojë chatbot në Bing. Google menjëherë hyri në “modalitetin e kodit të kuq”, duke nisur zhvillimin e më shumë se 20 produkteve të AI, njëri prej të cilëve mund të jetë një version i motorit të kërkimit me teknologjinë e tij Modeli i gjuhës për Aplikacionet e Dialogut (LaMDA).

Sipas Paul Buchheit, biznesi aktual i Google mund të “shkatërrohet” brenda dy viteve. Inteligjenca artificiale do të eliminojë faqen e rezultateve të kërkimit (e njohur në anglisht me akronimin SERP). Përdoruesit do të jenë në gjendje të kërkojnë informacion direkt në ChatGPT dhe të marrin përgjigjet më të rëndësishme. Rreziku i vërtetë për Google është se rezultatet do t’i shfaqen drejtpërdrejt përdoruesit. Prandaj, kompania Mountain View mund të humbasë pothuajse të gjitha fitimet nga reklamat e Kërkimit në Google.

Siç u përmend, Google ka filluar zhvillimin e produkteve të ndryshme të bazuara në inteligjencën artificiale. Sipas CNBC, njëri prej tyre quhet Apprentice Bard. Përdorimi i teknologjisë LaMDA mund të japë përgjigje për pyetje specifike, madje edhe për ngjarjet e fundit (ChatGPT nuk e di se çfarë ndodhi pas vitit 2021).

Burimet e CNBC konfirmojnë gjithashtu zhvillimin e një motori kërkimi më të zgjuar që sugjeron pesë pyetje të mundshme direkt nën fushën e kërkimit, në vend të butonit “Ndihem me fat”. Google mund të zbulojë këtë dhe teknologji të tjera të AI në konferencën e zhvilluesve të majit.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/01/a-do-te-zevendesoje-chatgpt-google-search-brenda-dy-viteve/