100,000 ekspertë të teknologjisë kanë ikur nga Rusia

Sanksionet dhe humbja e kompanive dhe punëtorëve të IT
Që nga pushtimi i Ukrainës, përveç sanksioneve financiare të vendosura ndaj Rusisë nga Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe Bashkimi Evropian, Kremlini vuan nga një krizë e madhe në sektorin e teknologjisë.

Një krizë në sektorin e teknologjisë godet Rusinë
Që nga fillimi i konfliktit, Rusia ka humbur një pjesë të konsiderueshme të specialistëve të saj të IT (teknologjisë së informacionit). Ata u larguan nga vendi për të punuar diku tjetër.

Rusia humbet sipërmarrësit e teknologjisë
Disa madje kanë hequr dorë nga shtetësia e tyre ruse për të siguruar që bizneset e tyre të vazhdojnë të lulëzojnë. Ky ishte rasti për investitorin e teknologjisë miliarder Yuri Milner (në foto) dhe Oleg Tinkov, themelues i Tinkoff, bankës online.

Rreth 100,000 punonjës të IT janë larguar nga Rusia
MIT Technology Review citoi të dhënat e lëshuara nga qeveria ruse që zbulojnë se rreth 100,000 punonjës të IT u larguan nga Rusia në vitin 2022.

Numri është shqetësues
Ky numër është i frikshëm, pasi përfaqëson rreth 10% të fuqisë punëtore të kualifikuar të sektorit.

Vladimir Belugin largohet nga Yandex
Edhe punëtorët në pozita të larta drejtuese heqin dorë nga ndjekja e një karriere në Rusi. Ky është rasti i Vladimir Belugin, drejtor komercial për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme në Yandex, Google rus.

Largimi nga Rusia
Sipas MIT Technology Review, Vladimir Belugin u largua nga vendi i tij vetëm shtatë ditë pas fillimit të luftës, duke e ditur se gjithçka do të ndryshonte që atëherë, si për të ashtu edhe për kompaninë e tij.

Eksodi i kompanive
Përveç eksodit të punëtorëve dhe sanksioneve financiare, më shumë se 1000 kompani kanë reduktuar ose ndërprerë operacionet në Rusi, duke përfshirë kompanitë kryesore të teknologjisë.

Kompanitë e teknologjisë mbyllen në Rusi
Dell, për shembull, njoftoi në gusht 2022 se do të ndalonte së vepruari në Rusi, duke mbyllur zyrat e saj dhe duke pezulluar shitjet në vend, sipas Olhar Digital.

A është ky fundi i suksesit teknologjik rus?
Kompani të tjera të mëdha teknologjike që janë larguar nga Federata Ruse janë Nokia dhe Ericsson. Sipas Reuters, një zëdhënës i Nokia tha: “Ne do të mbajmë një prani formale në vend derisa mbyllja ligjore e kompanisë të përfundojë.”

Objektivi
Paralelisht, gjiganti Meta, pronar i Facebook dhe Instagram, e vështirëson aksesin në faqet e mediave shtetërore ruse, si dhe dërgimin e një paralajmërimi për përdoruesit që përpiqen të ndajnë lidhje të tilla.

Google
Sipas CNN Brazil, Google tashmë ka ndaluar reklamat nga media shtetërore ruse, ndërsa YouTube ka ndaluar mediat ruse të fitojnë para përmes platformës.

Rusia e izoluar
Rezultati i gjithë kësaj është izolimi i vendit, i përjashtuar nga skena globale teknologjike, si dhe i mbyllur ndaj financimeve të mundshme të huaja dhe shkëmbimeve shkencore.

Yandex, ekuivalenti rus i Google
Yandex, një nga sukseset më të mëdha teknologjike të Rusisë, është një kompani shumëkombëshe e specializuar në shërbimet online dhe operon motorin më të madh të kërkimit online në vend. Kompania iu shit VKontakte, versioni rus i Facebook, i cili është në pronësi të shtetit.

Kontrolli i internetit
Kjo do të thotë se lufta ka stimuluar një kontroll edhe më të madh shtetëror duke e detyruar popullsinë të ketë akses në një internet kombëtar tërësisht të kontrolluar nga shteti.

Rasti Yandex
Por pse kaosi i shkaktuar nga Yandex ka një ndikim kaq të madh në sektorin e teknologjisë rus?

Kompania kryesore e teknologjisë është nën kontrollin e shtetit
Yandex operonte në të gjithë botën dhe madje kishte një pjesë të kompanisë me bazë në Holandë, e cila konkurronte me gjigantët amerikanë dhe konsiderohej si një nga më të mirat në botë.

Tregu dixhital
Për t’ju dhënë një ide, në Rusi, Yandex kishte më shumë një treg kërkimi sesa Google dhe dominonte pjesën më të madhe të tregut dixhital, duke përfshirë lajmet, siç theksoi botimi i MIT.

Punonjësit kanë frikë nga e ardhmja e pasigurt e Yandex
Kur Rusia pushtoi Ukrainën në shkurt 2022, disa punonjës të Yandex u larguan nga vendi në të njëjtën ditë.

Lajmet e statusit dominojnë Yandex
Në total, 70% e informacionit që qarkullonte në faqet e Yandex në javët pas pushtimit erdhi nga mediat shtetërore se Rusia po “denazifikonte” vendin fqinj.

Tigran Khudaverdyan, CEO i Yandex
Pasojat ishin të tmerrshme. Aksionet e Yandex kanë pushuar së listuari në Nasdaq, pasi Tigran Khudaverdyan (në foto), drejtori ekzekutiv dhe shefi ekzekutiv i kompanisë, u sanksionua nga BE dhe u largua nga posti i tij.

Yandex i ri
Gjithashtu sipas MIT, shoqëria do të ndahet. Pala ruse do të kontrollojë bizneset dhe sipërmarrjet kryesore, me në krye Aleksei Kudrin (foto), ish-ministër i financave, ekonomist dhe mik i Putinit, dhe pala tjetër do të jetë me qendër në Holandë.

Udhëheqja ruse ka bërë zgjedhje
Pa dyshim, drejtimi i sektorit të teknologjisë ka ndryshuar në mënyrë dramatike që nga fillimi i luftës, por Rusia duket se po i reziston si humbjeve të fuqisë punëtore, ashtu edhe sanksioneve ekonomike.

Ekonomia ruse po frenon
Maxim Mironov, një profesor finance në Shkollën e Biznesit IE të Madridit, i tha Deutsche Welle-s në shtator 2022: “Edhe nëse ekonomia ruse shkon më keq se gjashtë muaj më parë, nuk do të mjaftonte për të ndaluar Putinin nga financimi i luftës”.

Rusia gati për luftë
Siç tha për DW Rolf J. Langhammer, ekspert i tregtisë dhe ish-zëvendës president i Institutit për Ekonominë Botërore (IFW) me bazë në Kiel, “Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) shkroi në vitin 2021 se Rusia ka grumbulluar që nga viti 2014 dhe ishte e përgatitur. për një luftë të gjatë”.

Më shumë opinione
Alexander Mihailov, një profesor i asociuar i ekonomisë në Universitetin Reading në Mbretërinë e Bashkuar, shpjegon: “Në Perëndim, ka 10% inflacion dhe njerëzit janë me të vërtetë të frikësuar dhe kërkojnë që politikanët të bëjnë diçka. Shoqëria ruse nuk funksionon në atë mënyrë. Kështu që Putini ka më shumë liri për të ulur standardet e jetesës me 20% në 30% pa rrezikun e rritjes së rezistencës.”

A do të ketë mungesë të punëtorëve të teknologjisë në Rusi?
Një raport nga Gartner, i publikuar në fund të vitit 2021, para fillimit të luftës, tha se mungesa e punëtorëve dixhitalë të kualifikuar mund të rritet me 50% deri në vitin 2025, sipas MIT.

E ardhmja është e pasigurt
Për momentin, Rusia po përpiqet gjithashtu të tërheqë talentin e rinj dhe me përvojë të teknologjisë. A do të ketë sukses në qëllimin e tij?


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/13/100000-eksperte-te-teknologjise-kane-ikur-nga-rusia/